Lånekalkulator og nedbetaling

Lånekalkulator og nedbetaling

De aller fleste tilbydere av forbrukslån har egen hjemmeside som Kapitalkassen.no og på denne siden vil du som regel finne en lånekalkulator. Dette er et hjelpemiddel som kan vise deg hva det beløpet du ønsker å låne vil kunne koste deg hver måned. Dermed kan du få sjekket med ditt eget budsjett om du har råd til å betale ned på en slik lånesum eller ikke. Nedbetaling er gjerne den tiden du bruker på å betale tilbake summen du har lånt. Har du tatt opp et såkalt mikrolån eller smålån kan nedbetalingen være så kort som fra noen få måneder til et år. Har du lånt større beløp kan det dreie seg om fem til seks år og for de aller største beløpene tillater bankene gjerne at du bruker så mye som femten år på å betale tilbake lånet. Og tilbakebetalingen handler ikke om bare det faktisk lånte beløp, det legges også til renter og gebyrer hele veien.

Kalkuler

Renter og gebyrer.

Det kjipe med å låne penger er at du må betale renter og gebyrer på summen du låner. Det første banken gjør er å bruke kredittvurderingen til å bestemme hvilken rente de skal tilby deg. Dette er det de kaller den nominelle renten. Så legger de til et såkalt etableringsgebyr, et engangsbeløp som du må betale for at de skal opprette lånet i ditt navn. Administrasjonskostnader med andre ord. Du skal jo betale ned på lånet ditt med månedlige avdrag og for denne jobben tar bankene et termingebyr. Legger du sammen den nominelle renten og disse to gebyrene får du det bankene kaller den effektive renten, altså den reelle kostanden på lånet ditt. Når du skal sammenligne de ulike lånetilbudene du mottar er det altså den effektive renten du skal se på. Det er i alle fall lettere!

Elektronisk søknad og BankID.

Skal du søke om et forbrukslån slipper du å bestille time hos en kundebehandler. Du sender rett og slett inn en elektronisk søknad via hjemmesiden til tilbyderen du har valgt. Det vil i all enkelhet si at du fyller ut den søknaden som ligger på nettsiden og trykker send. Banken vil så bruke offentlige registre for å finne nødvendig informasjon om din økonomiske situasjon. Det kan hende de trenger
mer dokumentasjon fra deg, som kopi av en lønnsslipp, men da får du beskjed og kan laste opp en kopi som du sender inn elektronisk. Det aller siste du gjør er å godkjenne lånet med din egen BankID, slik at både du og banken er sikker på at det er du som signerer.